Tegen maagcarcinomen bij de Belgische herder


Een hele beroemde en prachtige reu met heel veel nakomelingen stierf op latere leeftijd aan een maagcarcinoom. Dit is het meest vreselijke scenario voor alle betrokkenen. Voor de eigenaar van de reu, alle fokkers die deze reu hebben gebruikt, alle puppykopers maar ook de gehele populatie. De Belgische herder is een prachtig ras, dat door deze tumor veel risico's loopt.  

Bij de Belgische herder, specifiek de Tervuerense herder en de Groenendaeler, zien we bij 2 tot 4% van de oudere honden helaas soms een maagtumor (maagcarcinoom). In de regel verloopt de ziekte dodelijk. Het zijn in de regel oudere honden (vanaf de leeftijd van 6 jaar) waarbij we deze tumor zien. Soms lukt het de honden een tijd stabiel te houden met medicatie maar uiteindelijk verloopt de ziekte fataal.

Wat wij willen doen

De ziekte is onmiskenbaar erfelijk dus is het bestrijden van de ziekte zeer belangrijk. Niet zelden blijkt een fokdier op latere leeftijd de tumor te krijgen wat voor het effectief bestrijden rampzalig is. Deze studie richt zich op het vinden en uiteindelijk bestrijden van de mutatie(s) die deze aandoening veroorzaakt.

Met behulp van een genetische studie proberen we de oorzaak te achterhalen waardoor we de ziekte effectief kunnen gaan bestrijden. In een eerste stap willen wij  lijders identificeren en DNA materiaal verzamelen van de patiënt en het tumorweefsel. Dit met als doel om de Belgischer herder weer geheel vrij te krijgen van deze vreselijke ziekte.

 

Wat wij nodig hebben

Een DNA isolatie kost 22,50 euro. WGS kost bij benadering 800 euro per hond. Om dit project te laten slagen, hebben wij €10.000 per jaar nodig.
 

Wij zijn dankbaar voor elke bijdrage, groot of klein! Op deze manier komen wij steeds dichter bij een oplossing voor maagcarcinomen bij de Belgische herder!