Bedankt voor de steun aan het project!

01 januari 2023 16:42

Het ExpertiseCentrum Genetica Diergeneeskunde heeft dankzij de genereuze bijdragen van de donateurs van Vrienden Diergeneeskunde belangrijke stappen kunnen zetten in het project 'Erfelijke epilepsie bij de Cane Corso'.

Middels een vragenlijst hebben eigenaren de verschijnselen van hun hond nauwkeurig beschrijven. DNA van Cane Corso’s met en zonder epilepsie is verzameld voor een toekomstige genetische analyse. Omdat epilepsie een complexe aandoening is, waarbij meerdere genen een rol spelen, moeten de groepen van lijders en controles groot zijn.

Op dit moment is van 34 Cane Corso’s DNA geïsoleerd. Er waren minder aanmeldingen voor het onderzoek dan voorzien. Deze groep is op dit moment te klein om een genetische studie voor de Cane Corso uit te kunnen gaan voeren. De geworven donaties blijven uiteraard, beschikbaar voor DNA-isolaties van Cane Corso’s, in de toekomst binnen het project 'Opslaan DNA sleutel tot erfelijke ziektes'

De monsters zijn tevens beschikbaar voor eventuele andere onderzoeksgroepen met een eigen cohort van Cane Corso’s met epilepsie. We zullen in de toekomst resultaten die verkregen worden vanuit genetische studies bij andere hondenrassen valideren in de samples van de Cane Corso’s. 

Dit was niet gelukt zonder de steun van de vele dierenliefhebbers van dit ras, waarvoor mede namens het onderzoeksteam ontzettend veel dank!