Tegen Polymyositis bij het Kooikerhondje

 

Het Kooikerhondje is een van de 9 Nederlandse hondenrassen. Diverse aandoeningen zijn bij dit leuke ras al in kaart gebracht en opgelost. Helaas ontwikkelen zo nu en dan Kooikertjes 'Polymyositis', een spierziekte die bij veel van de honden fataal verloopt.

Vaak zijn het jonge honden die ineens ziek worden en niet meer kunnen lopen en/of slikproblemen ontwikkelen. Met behulp van gerichte medicatie kunnen we de honden langere tijd stabiel houden maar niet altijd. Deze studie richt zich op het bestrijden van de mutatie die deze aandoening veroorzaakt.

 

Wat wij willen doen

 

Inmiddels hebben we zicht op de verantwoordelijke mutatie maar niet iedere hond met deze mutatie wordt ziek. We willen weten waarom sommige honden wel, en sommige honden niet ziek worden. Met behulp van de Fit2Breed tool van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren gaan we de frequentie van de mutatie terugdringen. Als we weten welke honden wel en welke geen risico lopen kan er gerichter geselecteerd worden.

 

Hiervoor willen wij gericht onderzoek doen naar mogelijke genetische mutaties bij een kleine groep honden die ziek zijn, en deze vergelijken met een groep gezonde honden.  Het uiteindelijke doel is uiteraard om de Kooikerpopulatie geheel vrij te krijgen van deze vreselijke ziekte.

  

Wat wij nodig hebben

 

Om dit project structureel en gericht aan te pakken, hebben wij we per jaar 10.000 euro nodig. 

 

Wij zijn dankbaar voor elke bijdrage, groot of klein! Op deze manier komen wij steeds dichter bij een oplossing tegen deze vreselijke spierziekte bij het Kooikerhondje!