Met DNA-onderzoek dichter bij oplossing overbeet husky

22 oktober 2024 15:44
 

Promovendus Christina Kijan van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) werkt aan een oplossing voor overbeet bij husky’s. Zij sprak hierover op een congres in Zweden en krijgt hulp uit de sledehondengemeenschap.

Bij de Siberische husky zijn verschillende familielijnen bekend waarin vaker overbeten voorkomen. Bij een overbeet is de bovenkaak te lang in verhouding tot de onderkaak. Wanneer de onderste hoektanden in het gehemelte prikken, kan dit ongemak en pijn veroorzaken. Uit stamboomonderzoek is gebleken dat de oorzaak een genetische achtergrond heeft.

Onderzoek mogelijk door prijs

Begin dit jaar won Kijan de Doc Lombard Student Research Award van de International Sled Dog Veterinary Medical Association (ISDVMA) met haar voorstel voor onderzoek naar de overbeet (klasse II malocclusie) bij husky’s. Met het geld van de prijs kon ze onderzoek naar de genetische oorzaak uitbreiden.

Kijan ontdekte dat de genetische aanleg zeer waarschijnlijk door een combinatie van verschillende genetische defecten wordt veroorzaakt (polygenetisch). Door middel van analyses zijn er genetische gebieden gevonden die een relatie lijken te hebben met het ziektebeeld. Hiermee is een belangrijke stap gezet in het onderzoek. Als vervolg zal zij deze genetische gebieden verder onderzoeken om de specifieke DNA-defecten in kaart te kunnen brengen, met als doel om uiteindelijk een DNA-test te ontwikkelen.

Sledehonden-walhalla

Kijan sprak hier onlangs over op het congres van de ISDVMA in Kiruna in Noord-Zweden, een sledehonden-walhalla. De vele dierenartsen en paraveterinairen op het congres reageerden zeer enthousiast. Velen bleken husky’s met overbeet te kennen en lieten weten DNA-monsters van deze dieren te zullen insturen voor het verdere onderzoek van Kijan. 

Dit soort samenwerkingen zijn essentieel voor genetisch onderzoek, zegt Kijan: “Ik had dit nooit onderzoek kunnen doen zonder de geweldige steun van fokkers, hondeneigenaren, donateurs en de ISDVMA. Dit is echt een gezamenlijke inspanning, waarbij iedereen een cruciale rol speelt. Samen tillen we genetisch onderzoek naar overbeten bij sledehonden zo naar een hoger niveau.”