PETscan helpt dierenartsen criteria voor kortschedelige honden na te streven

25 October 2023 10:17

Hoe helpen dierenartsen fokkers om te checken of hun fokdieren voldoen aan de criteria voor kortschedelige honden? Hiervoor is binnen PETscan nu een instructievideo beschikbaar voor dierenartsen. Deze instructievideo helpt dierenartsen de criteria na te streven. 

Het kortsnuitenformulier en de instructievideo zijn onderdeel van PETscan, een diagnoseregistratiesyteem voor dierenartsen waarmee we de gezondheid en het welzijn van gezelschapsdieren in Nederland langdurig kunnen bewaken en verbeteren. PETscan wordt mede mogelijk gemaakt door de partners en donateurs van Vrienden Diergeneeskunde. 

 

Aangescherpte regels voor fokken met ‘kortsnuiten’

Eind augustus maakte het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend dat de regels voor het fokken met extreem kortschedelige (‘brachycefale’) honden zijn aangescherpt. De tijdelijke uitzondering voor het fokken met brachycephale honden die niet aan de criteria voldoen in combinatie met een hond met een langere schedel is na 4,5 jaar vervallen. Ook mag niet meer gefokt worden met honden die geopereerd zijn aan problematiek samenhangend met brachycefalie zoals gestenoseerde neusgaten of een te lang zacht verhemelte. Dierenartsen spelen een sleutelrol bij voorlichting en toepassing van de aangescherpte regels en kunnen fokkers ondersteunen in de selectie van fokdieren.


Zes beoordelingscriteria


Door hun anatomische kenmerken lijden brachycefale honden aan tal van gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen en oogbeschadigingen. Daarom mag er sinds 2019 alleen met honden gefokt worden wanneer ze voldoen aan zes criteria die zijn opgesteld door het Expertisecentrum Genetica van de faculteit Diergeneeskunde. Deze regels zijn inmiddels vastgelegd in een beleidsregel.


Scoringsformulier kortsnuitigen


In PETscan is een interactief scoringsformulier beschikbaar om dierenartsen te ondersteunen bij het scoren van de handhavingscriteria voor kortschedelige honden. De dierenarts kan het formulier gebruiken om eigenaren bewust te maken van de ernst van de brachycephalie van hun hond. Het ingevulde formulier kan worden uitgeprint en worden meegegeven aan de eigenaar.

Meer informatie over fokken met kortschedelige honden op de website van de NVWA  

We willen de partners en donateurs van Vrienden Diergeneeskunde en in het bijzonder van het PETscan project bedanken voor de steun. Wil je ook bijdragen aan een gezondere toekomst voor dieren? Steun Vrienden Diergeneeskunde! Samen maken we het verschil. 


Bent u dierenarts en wilt u meer weten over PETscan? Lees het op de website van het ExpertiseCentrum Genetica.