Onderzoekster Christina Kijan wint ‘Doc Lombard Research Award’

06 March 2024 13:04

Februari was ‘de maand van het gebit’ en dat mag het onderzoeksteam van het project ‘Siberische Husky’s zonder overbeet’ vieren met een door onderzoeker Christina Kijan binnengehaalde onderzoeksprijs: ‘Doc Lombard  Research Award’. 

Meer onderzoek naar de genetische achtergrond van de overbeet bij Siberische husky’s is van groot belang. Als de genetische oorzaak van de aandoening wordt ontdekt, kan er een DNA-test worden ontwikkeld waarmee de overbeet in de toekomst kan worden voorkomen.  

De erkenning en steun aan het onderzoek van de The International Sled Dog Veterinary Medical Association (ISDVMA) is dan ook ongelofelijk goed nieuws voor het project. Dit geeft het projectteam de kans het onderzoek verder uit te breiden en om het onderzoek en de resultaten uit te dragen tijdens een congres van de ISDVMA. Zo werken we samen aan het doel om de afwijkende beet uit het ras te krijgen. 

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van de partners en donateurs van Vrienden Diergeneeskunde en vele Siberische Husky eigenaren. Heb je een Siberische Husky met óf zonder een overbeet en zou je ook graag bijdragen door DNA beschikbaar te stellen? Neem dan contact op met het onderzoeksteam via het email adres: ecgg@uu.nl 

Help mee en zorg samen met ons voor een gezondere toekomst voor de Siberische Husky.