''Selectie op extreme uiterlijke kenmerken geleid tot een steeds verdergaande misvorming van de hondenschedel'', dr. Hille Fieten bij KASSA

02 February 2022 10:10

Afgelopen weekend kon je in het tv-programma KASSA Hille Fieten zien, de coördinator van ons Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde. In een item over het fokken van honden met extreme uiterlijke kenmerken gaf Hille uitleg over de zes criteria die zijn opgesteld ter invulling van de open normen in de Nederlandse wetgeving, die het Expertisecentrum in opdracht van het Ministerie van LNV heeft opgesteld.

Selectie op extreme uiterlijke kenmerken geleid tot een steeds verdergaande misvorming van de hondenschedel. Dat leidt tot een sterk verhoogde kans op ademhalingsproblemen, beschadiging van het oog, ontstekingen van de neusplooien en middenoorproblemen, en dus verminderd welzijn bij deze dieren. Deze schadelijke uiterlijke kenmerken zijn, naast erfelijke aandoeningen, de belangrijkste oorzaak van gezondheidsprobleem bij honden en katten. Om onderzoek te doen naar het voorkomen van deze aandoeningen worden deze door dierenartsen geregistreerd in het diagnose registratie-systeem PETscan. 

PETscan is ontwikkeld door het Expertisecentrum Genetica en is mede mogelijk gemaakt met steun van Vrienden Diergeneeskunde.

Bekijk het item met Hille Fieten in de Kassa uitzending hier. Lees hier meer over het project 'Gezonde huisdieren met PETscan.'