Tegen erfelijke epilepsie bij de Border Collie
Bij de Border Collie komt helaas epilepsie voor. De schatting is dat ongeveer 3 tot 5 % van de honden ergens in hun eerste levensjaren epilepsie ontwikkeld. Bij sommige honden is epilepsie goed te behandelen, maar helaas niet altijd. De mortaliteit van honden die tussen hun eerste en tweede levensjaar epilepsie ontwikkelen sterft 50% binnen een jaar. Slechts enkele procenten van de honden blijven na medicatie aanvalsvrij. Sterker nog, bij ongeveer 50% van de honden is er zogenaamde therapie resistentie en hebben de honden meerdere verschillende anti-epileptica nodig. Bijna alle Border collies clusteren wat ervoor zorgt dat epilepsie bij de Border collie een voor de eigenaar leven ontwrichtende aandoening is.
Het kunnen voorkomen van de epilepsie is dus erg belangrijk. En alleen door foktechnische maatregelen kunnen we trachten de frequentie van de aandoening terug te dringen. Echter heeft het uitsluiten van alle honden die mogelijk dragers van epilepsie zijn forse consequenties voor de totale populatie...
Wat wij willen doen
Reden om, als internationale groep met onderzoekers uit Nederland, Engeland, Duitsland, België en Finland, te werken aan het ontwikkelen van een DNA test! En dit is wat wij willen doen! In een eerste stap willen wij van lijders en onverwante controle honden het DNA uit bloedmonsters isoleren. Middels een zogenaamde whole genomic sequencing (WGS) wordt in Finland onderzocht welke mutaties of variaties in het DNA epilepsie veroorzaken. Met het uiteindelijke doel om of een DNA test, of een gerichte risicoschatting, te kunnen ontwikkelen.
Wat wij nodig hebben
Een DNA isolatie kost 22,50 euro. WGS kost bij benadering 800 euro per hond. Wij zijn dankbaar voor elke bijdrage, groot of klein! Op deze manier komen wij steeds dichter bij een oplossing voor erfelijke epilepsie bij de Border Collie!