DNA sleutel jaarupdate 2022-2023: 'DNA opslaan voor betere analyse en meer kennis'

15 augustus 2023 13:55

Dankzij de donateurs en partners van Vrienden Diergeneeskunde heeft het onderzoeksteam dit jaar meer DNA van dieren met een mogelijke erfelijke ziekte kunnen verzamelen. Dit zorgt ervoor dat de onderzoekers adequaat kunnen inspelen op gesignaleerde afwijkingen, met behulp het eerder opgeslagen DNA. In deze jaarupdate nemen we je mee in de ontwikkelingen die mogelijk zijn gemaakt door iedereen die dit project een warm hart toedraagt.


Regelmatig dienen zich nieuwe erfelijke ziektes aan, of komt een ziekte die al langer circuleert in een ras aan de oppervlakte. Om adequaat op deze ziekten te kunnen reageren, is het belangrijk om direct DNA van de patiënten beschikbaar te hebben. ‘Want alles wat we niet opslaan is een verloren patiënt. Een patiënt die had kunnen helpen de aandoening op te losse
n’, aldus dr. Hille Fieten van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde. 

 

DNA opslag 


Dierenarts-onderzoeker en coördinator van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde dr. Hille Fieten weet uit ervaring: ‘Als dierenartsen krijgen wij te maken met verschillende aandoeningen bij honden en katten. Het onderzoeken van patiënten en het stellen van diagnoses is ons vak. Sommige aandoeningen blijken pas in een later stadium erfelijk te zijn. Hier zou het dus enorm helpen als we het DNA van deze patiënten hadden opgeslagen voor genetisch onderzoek.’
 


In de databank van het Universitair Dierenziekenhuis wordt DNA van honden en katten – met toestemming van de eigenaar – opgeslagen voor onderzoek naar erfelijke ziekten en genetische variatie. Door onderzoek van het erfelijke materiaal, het DNA, kunnen de oorzaken van ziekten aan het licht komen en kunnen nieuwe DNA-testen ontwikkeld worden. De verkregen kennis kan gebruikt worden om fokdieren zo te selecteren, dat het risico op gezondheidsproblemen afneemt.
 

 

Adequaat inspelen op nieuw gesignaleerde afwijkingen


Dit project maakt het mogelijk om van dieren met een nieuwe, mogelijk erfelijke ziekte DNA te verzamelen op het moment dat de patiënten op de kliniek onderzocht worden.
Het afgelopen jaar is van 188 dieren met een mogelijk erfelijke ziekte DNA verzameld. Deze waren verdeeld over de volgende disciplines: Cardiologie (30 dieren), Neurologie (131 dieren) en Oncologie (27 dieren). ‘Dankzij het budget konden we adequaat inspelen op nieuw gesignaleerde aangeboren afwijkingen. Voor twee neurologische aandoeningen die optraden in nesten van Flatcoated retrievers en, respectievelijk, Bassethounds is het moleculair genetisch onderzoek naar de oorzaken gestart’, vertelt Fieten. 


Ook als er geen lopend onderzoeksproject is kunnen DNA-monsters van aandoeningen bij gezelschapsdieren worden opgeslagen. Dr. Peter Leegwater, moleculair geneticus bij het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde, benadrukt het belang van dit project: ‘Wij bouwen dankzij dit project een grote DNA-databank op die we óf zelf kunnen gebruiken óf kunnen delen met collega wetenschappers, wat uiteindelijk ten goede komt aan de gezondheid van alle huisdieren.’
 


Het onderzoeksteam wil de partners en donateurs van het DNA sleutel project
hartelijk bedanken voor de steun. Samen maken we het verschil! Wil jij ook bijdragen aan een gezondere toekomst voor dieren met erfelijke afwijkingen? Steun Vrienden Diergeneeskunde!