Farm Food steunt fokanalysemethode Fit2Breed met meerjarige donatie

12 mei 2021 16:00

Het fokken van rashonden kan helaas leiden tot erfelijke ziekten en aandoeningen. Farm Food steunt het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht nu met een meerjarige donatie, waarmee een volgende stap gezet kan worden in de ontwikkeling van Fit2Breed. Dat is een fokanalysemethode die het mogelijk maakt om complexe genetische data van verschillende honden met elkaar te vergelijken en te combineren, om zo de meest gezonde fokcombinaties te vinden. Door het ontwikkelen van Fit2Breed draagt de Universiteit Utrecht bij aan verantwoord fokbeleid, waarmee hondenfokkers erfelijke aandoeningen kunnen voorkomen.


Gerrit de Weerd, grondlegger van Farm Food zegt: “Gezonde honden, dat zit gewoon in ons DNA. Wij willen zo veel mogelijk dienstbaar zijn aan een blije, want gezonde, hond. Daarom richten we, naast onze schenking, ook het “Gezonde puppy fonds” op. Via dat fonds kunnen klanten van Farm Food een steentje bijdragen aan het bestrijden van erfelijke ziektes bij honden, en zo mee helpen bouwen aan een gezonde toekomst voor honden.”

Voorbeelden van vaak voorkomende ernstige erfelijke ziekten zijn epilepsie, erfelijke vormen van kanker, leveraandoeningen zoals koperstapeling en levershunts, hartafwijkingen en bepaalde huidallergieën. Hille Fieten, dierenarts en coördinator van het Expertisecentrum Genetica: “Als dierenartsen worden we dagelijks geconfronteerd met honden met erfelijke ziekten. Dat brengt veel leed met zich mee voor de hond, maar ook voor de eigenaar. Hoewel deze ziekten niet of moeilijk te behandelen zijn, zijn ze wel te voorkomen door een verantwoord fokbeleid. Dat is waar wij fokkers bij kunnen ondersteunen.”

“We zijn dankbaar voor de fantastische steun van Farm Food”, beaamt Paul Mandigers. Hij werkt als dierenarts-onderzoeker samen met de faculteit Diergeneeskunde. “Dankzij hun bijdrage kunnen wij de volgende stap zetten in de ontwikkeling van Fit2Breed. We willen onze algoritmes nog verder verbeteren en meer data over verschillende rassen verzamelen. Samen met fokkers zorgen wij ervoor dat erfelijke aandoeningen waarvoor een DNA-test beschikbaar is effectief bestreden worden, zonder verlies van genetische diversiteit in de populatie. De meer complex verervende ziekten zullen met het toepassen van de juiste fokcombinaties geleidelijk aan afnemen.”

Vrienden Diergeneeskunde


Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde wordt ondersteund door Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde. Genetisch onderzoek bij gezelschapsdieren en hieruit voortvloeiende initiatieven als Fit2Breed komen namelijk slechts gedeeltelijk in aanmerking voor financiering vanuit de reguliere academische bronnen.