Fokker Marijke de Vries en eigenaar Femke Verbeek starten inspirerende actie: 'Raising Funds Against Livershunts'

30 juni 2023 16:42

Tot grote schrik van fokker Marijke de Vries testen twee van haar Cairn terrier pups positief tijdens het screeningsonderzoek voor levershunt bij het Universitair Dierenziekenhuis Utrecht. Dit onderzoek is verplicht voor fokkers die fokken volgens de regels van de Nederlandse Cairn Terrier Club .De pups hebben een extra bloedvat, dat het bloed om de lever heen leidt. Het bloed wordt dan niet door de lever gereinigd en gifstoffen belanden direct in het lichaam.  Dr. Frank van Steenbeek van het ExpertiseCentrum Genetica Diergeneeskunde doet al jarenlang onderzoek naar de genetische achtergrond van deze erfelijke aandoening.

 

‘Als fokker wil je gezonde honden fokken. We doen de shuntcontrole om te voorkomen dat pups bij hun nieuwe baas op latere leeftijd problemen krijgen. Ik ben heel blij dat we de vreselijke gezondheidsgevolgen van deze aandoening kunnen voorkomen bij deze pups, maar de uitslag was wel even slikken. We zagen geen enkel verschijnsel dat we kunnen linken aan de levershunt. Het is dat de testen positief zijn en dat de dierenarts-specialisten de shunts op de echo hebben gezien, anders zou ik niet geloven dat Bailey en Storm deze afwijking hebben. Daaruit blijkt wel hoe belangrijk deze controle is voor de gezondheid en het welzijn van de pups.’ vertelt Cairn terrier fokker Marijke de Vries.


   


Het belang van genetisch onderzoek

De onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde willen ervoor zorgen dat levershunts niet meer voorkomen. ‘Over het ontstaan van de levershunt is nog weinig bekend. We willen proberen de mutatie te vinden die het ziektebeeld veroorzaakt, met als doel een gezondere toekomst voor de rassen waarbij deze aandoening voorkomt. In de afgelopen jaren hebben we veel vooruitgang kunnen boeken in de zoektocht naar de genetische achtergrond van levershunts. Met behulp van onderzoek in Cairn Terriers hebben we een verband kunnen vinden tussen het ziektebeeld van levershunts en twee genen. Dit verband hebben wij vervolgens ook in andere rassen kunnen vinden. We willen de volgende stap gaan zetten door het onderzoek verder uit te breiden en bevestigen.’ licht dr. Frank van Steenbeek toe.


Een toekomst zonder levershunts

De pups van fokker Marijke de Vries zijn geopereerd bij het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht. Tijdens de operatie is het verantwoordelijke bloedvat opgespoord en dichtgemaakt. ‘De pups hebben dankzij de operatie goede vooruitzichten, desondanks bleef het dubbele gevoel. Ze waren in superconditie maar het blijft een grote operatie met de bijbehorende risico’s. We hebben de ouders van de pups ook meegenomen naar de kliniek, zodat hun bloed kan worden gebruikt voor het DNA-onderzoek. Hopelijk dragen we daarmee bij aan het vinden van een oplossing zodat in de toekomst levershunts kunnen worden voorkomen.’


Samen maken we het verschil!

Om nog meer verschil te maken zijn Marijke de Vries en Cairn Terrier eigenaar Femke Verbeek een actie gestart om geld in te zamelen voor het ‘Levershunts in honden’ onderzoek van Frank van Steenbeek. Voor de actie genaamd ‘Raising Funds Against Livershunts’ is een collectie ontworpen met pups Bailey en Storm in de hoofdrol. De gehele opbrengst gaat naar het onderzoek. Het onderzoeksteam wil alle donateurs van de ‘Raising Funds Against Livershunts’ hartelijk bedanken voor het enthousiasme, de inzet en genereuze bijdragen aan het onderzoek! 

 

Steun de actie ‘Raising Funds Against Livershunts’ hier!

 

Wil je meer weten over het project ‘Levershunts in honden’? Bekijk de projectpagina hier.

 

Foto's Bailey en Storm | Jan van Galen