Meer onderzoek naar erfelijke neurologische ziekten

Het Expertisecentrum Genetica zet zich dagelijks in voor het onderzoek naar neurologische aandoeningen bij honden. Dankzij de steun van de partners en donateurs van Vrienden Diergeneeskunde hebben de dierenarts-onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde meer kunnen leren over specifieke aandoeningen zoals Polymyositis bij het Kooikerhondje, Chiari-Malformatie-Syringomyelie bij de Dwergkees, en Erfelijke Epilepsie bij de Cane Corso en Border Collie. Maar er zijn nog veel meer honden die last hebben van de gevolgen van erfelijke neurologische aandoeningen.

Een van die ziekten is epilepsie, dit komt in verhoogde frequentie voor bij verschillende hondenrassen waaronder de Border Collie, Ierse Setter, Vizsla, Cane Corso, Beagle, Grote Zwitserse Sennenhond, Labrador Retriever, Reisenschnauzer, Labradoodle, Drentse Patrijshond en de Friese Stabij en heeft een enorme impact op het leven van de hond en eigenaar.


‘Een elektrische storm in de hersenen’, noemt de dierenarts-specialist epilepsie.


Tijdens een aanval kunnen de hersenen (tijdelijk) niet functioneren, met als gevolg heftige krampen, fietsbewegingen, verlies van urine en ontlasting, schuimbekken en ongecontroleerd gedrag. In de regel moeten de epileptische aanvallen onderdrukt worden met medicatie.. Als een hond te veel en te vaak achter elkaar aanvallen krijgt ontstaat (toenemende) schade in de hersenen en er kunnen gedragsverandering en neurologische uitval optreden. Bovendien kan de hond zich verwonden door  stoten of vallen tijdens de aanval. Er zijn honden waarbij epilepsie goed te behandelen is met medicatie, maar dit is niet altijd het geval. Omdat epilepsie zo'n enorme impact heeft op het leven van hond en eigenaar moeten we er iets aan doen!

Andere neurologische aandoeningen waar het onderzoeksteam zich in verdiept zijn aandoeningen van het ruggenmerg en bewegingsstoornissen. Aanvalsgewijs optredende bewegingsstoornissen (paroxysmale dyskinesie) komen onder andere voor bij de Labrador Retriever, Labradoodle, Weimaraner, Border Terriër, Jack Russel Terriër, Markiesje, Soft Coated Wheaten Terriër en vele andere rassen.  

Het is van groot belang dat de dierenarts-onderzoekers niet alleen patiënten met deze erfelijke neurologische ziekten kunnen behandelen, maar ook de oorzaak kunnen opsporen om dit in de toekomst te voorkomen! Het onderzoek is van start gegaan, met de inzet en hulp van betrokken rasverenigingen en in samenwerking met andere instituten. Maar dat is niet genoeg, jouw steun is hard nodig zodat het Expertisecentrum Genetica meer inzicht kan krijgen en nieuwe methodes kan ontwikkelen om erfelijke aandoeningen duurzaam tegen te gaan.

Doneer nu en maak samen met ons het verschil voor een toekomst zonder erfelijke neurologische aandoeningen!