Huskyliefhebbers uit het hele land leveren belangrijke bijdrage aan onderzoek naar overbeet

26 mei 2023 15:46

Bij de Siberische Husky blijken worden steeds vaker overbeten gerapporteerd, door een te lange bovenkaak. De dierenarts-onderzoekers van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde vermoeden een erfelijke aanleg voor deze aandoening. De eerste DNA-analyses zijn uitgevoerd, nadere analyses zullen verder inzicht moeten geven in de specifieke vererving. Dankzij de bijdragen van de partners en donateurs van Vrienden Diergeneeskunde kunnen de dierenarts-onderzoekers belangrijke stappen zetten om de afwijkende beet uit het ras te krijgen.


En dit doet het onderzoeksteam niet alleen. Op zaterdag 15 april verzamelden huskyliefhebbers uit het hele land zich op de faculteit Diergeneeskunde om een bijdrage te leveren aan het onderzoek. ‘We zijn ontzettend dankbaar met de komst van in totaal bijna 80 husky’s. Van deze honden is DNA-materiaal afgenomen in de vorm van speeksel of bloed, dit gaan we onderzoeken op mutaties’ vertelt onderzoekster Christina Kijan. Specialist Tandheelkunde voor Dieren Dr. Henriëtte Booij-Vrieling voegt toe ‘Met dit onderzoek ondersteunen we de fokkers die de onderbeet bij Husky’s willen voorkomen. Een te lange bovenkaak, zorgt dat de onderhoektanden  in het gehemelte prikken, een pijnlijke situatie’.


Het verzamelen van zoveel mogelijk materiaal is van groot belang om een betrouwbare uitspraak te kunnen doen over de bevindingen binnen het onderzoek. ‘Van hoe meer dieren we DNA hebben voor onderzoek, hoe duidelijker we in beeld kunnen brengen in hoeverre het probleem speelt binnen het ras. Het DNA van de honden slaan we op in de databank van het Expertisecentrum, hierdoor kunnen we het op lange termijn blijven analyseren en ervan leren. Het opslaan van DNA helpt ons om nu en in de toekomst de gezondheid van dieren te blijven verbeteren.’ De volgende stap in het onderzoek is een analyse met de nieuwe genotype data die we krijgen uit het DNA materiaal, deze genotype data geeft informatie over de erfelijke eigenschappen van de honden.


‘We vergelijken de data van honden met een overbeet met data van honden zonder de aandoening, de controlegroep. In een eerder stadium van het onderzoek hebben vele husky eigenaren genotypering data van hun hond met ons gedeeld. Het aanvullende DNA dat we nu hebben verzameld helpt ons meer onderzoek te doen binnen een geselecteerde subpopulatie. Zo focussen we ons gerichter op de groep van de honden met overbeet waar we al DNA data van hebben kunnen krijgen. Deze stappen helpen ons dichter bij een oplossing voor de afwijkende beet te komen’ sluit onderzoekster Christina af.

 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Lees hier meer over het project: ‘Siberische husky’s zonder overbeet’.

 

Heb je een Siberische Husky met of zonder een overbeet en zou je ook graag bijdragen door DNA beschikbaar te stellen? Neem dan contact op via het email adres: ecgg@uu.nl

 

Het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren wil nieuwe methodes ontwikkelen om erfelijke ziektes bij rashonden en -katten duurzaam tegen te gaan. Daarom zetten wij ons in voor gezond gefokt. Want wij willen dat honden en katten zonder ernstige ziekte worden geboren. Help je mee?




Onderzoeksteam Siberische Husky’s zonder overbeet:

Dr. Peter Leegwater, moleculair geneticus Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde

Dr. Henriëtte Booij-Vrieling, specialist humane en veterinaire tandheelkunde

Christina Kijan, onderzoekster Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde, masterstudent geneeskunde van gezelschapsdieren