Geef elke kat een gezonde start

Target reached
from €43.000 (103%)

 

Katten zijn geweldige dieren, zowel in hun verschijning als in hun gedrag. Ondanks hun populariteit, komt het welzijn en de gezondheid van onze geliefde huiskatten bijna dagelijks in gedrang. Dit omdat schadelijke raskenmerken en erfelijke aandoeningen bij katten voorkomen, die vaak tot welzijnsproblemen leiden.

Ook komt het helaas voor dat er met katten op onwenselijke manier wordt gefokt, waardoor bijvoorbeeld katten met verkorte poten en zonder snorharen op de wereld worden gezet. Verstoring van de diersoorteigen uiterlijke en functionele eigenschappen vormt niet alleen een risico voor het welzijn en gezondheid van het dier, maar gaat ook voorbij aan de eigenwaarde van het dier en de diersoort. Zo betekent geen snor- of tastharen een beperking van het unieke fijngevoelige waarnemingsvermogen van de kat.

 

Objectieve gezondheidscriteria

 

Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde wil onderzoeken of het mogelijk is om criteria op te stellen voor een objectieve beoordeling van fokdieren. Dierenartsen kunnen dan op basis van die criteria kattenfokkers helpen bij het kiezen van poezen en katers om een nestje te fokken. Op die manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat poezen en katers schadelijke uiterlijke kenmerken of de aanleg voor ernstige ziekten doorgeven aan hun kittens.

 

Deze gezondheidscriteria dragen bij aan een gezonde toekomst voor élke kat! Help je mee? Steun Gezond Gefokt voor een toekomst zonder erfelijke aandoeningen

 

Help je mee? 

 

Met jouw bijdrage kunnen de dierenartsen-onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde werken aan deze belangrijke gezondheidscriteria voor katten.