Gezond Gefokt

 Als Nederlanders zijn wij gek op onze huisdieren. We willen dat ze gezond zijn én blijven. 

Helaas komen erfelijke aandoeningen steeds vaker voor bij honden en katten en leiden regelmatig tot welzijnsproblemen.

Ook dieren die zelf niet ziek zijn, kunnen deze ziektes doorgeven aan hun nakomelingen. Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde wil nieuwe methodes ontwikkelen om erfelijke ziektes bij rashonden en -katten duurzaam tegen te gaan.

Daarom zetten wij ons in voor gezond gefokt. Want wij willen dat honden en katten zonder ernstige ziekte worden geboren.

         

Lees meer Lees minder

Stichting Fairdog wil zorgen voor keurmerk voor gezond gefokte honden

25-09-2023 | 19:22

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de Koninklijke Nederlandse Kennelclub “Cynophilia” en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht slaan de handen ineen om het welzijn en de gezondheid van honden te verbeteren en verantwoord fokken te stimuleren. Ze richten een stichting op, die onder meer moet gaan zorgen voor een onafhankelijk keurmerk voor gezond en sociaal gefokte honden. 


Stichting Fairdog gaat onder andere aan de hand van gegevens verkregen via Rassen Radar, een module binnen PETscan, adviseren over de aan te vragen testen en welke screeningsonderzoeken het beste gedaan kunnen worden. Daarnaast zal stichting Fairdog gebruikmaken van de scoringsformulieren in Petscan die voor  oa de kortsnuiten zijn ontwikkeld. Feitelijk biedt stichting Fairdog ons de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat onze expertise en tools zo breed mogelijk worden toegepast ten behoeve van gezonde dieren. Iets waar we met elkaar ontzettend trots op zijn en wat mede mogelijk is gemaakt dankzij de steun van de partners en donateurs van Vrienden Diergeneeskunde en in het bijzonder het PETscan project. 

Lees het gehele nieuwsbericht op UU.nl: 'Stichting Fairdog wil zorgen voor keurmerk voor gezond gefokte honden'

 

Lees meer | Bekijk alle